Un număr de 21 de români candidează la alegerile locale care vor avea loc în Danemarca pe data de 16 noiembrie pentru pozițiile de consilieri locali sau regionali. Candidații români sunt stabiliți în prezent în toate zonele țării și precizează că principalul lor obiectiv este acela de a dezvolta reprezentarea comunității românești în societatea daneză și de a oferi șanse mai bune de integrare migranților care se stabilesc în Danemarca.

Unul dintre numele cele mai cunoscute este Narcis George Matache, un antreprenor în vârstă de 31 de ani și care este deja consilier regional în Iutlanda de Nord. Acesta a ajuns în Danemarca în 2009 pentru a studia, fiind originar dintr-un sat din Vaslui. „În 2012 am descoperit ca aveam drept de vot și acesta era cel mai bine ascuns secret al Danemarcei.

Nimeni nu vorbea despre asta, mulți dintre politicienii danezi nu aveau idee despre asta. După ce am descoperit acest lucru, am început să cred că am o responsabilitate care constă în faptul că și alte persoane trebuie știe că au astfel de drepturi”, precizează acesta. Narcis George Matache este unul dintre liderii comunității române care a convins o parte dintre cei 21 de candidați să se înscrie în cursa electorală.

„Nu aș zice că unul dintre românii care candidează la aceste alegeri vine cu un mesaj de schimbare. Mai degrabă venim cu un mesaj de reprezentare și transmitem ideea că vrem să fim prezenți la masa unde se iau decizii, pentru că și noi plătim taxe și am vrea să ne asigurăm că acele resurse se duc și către comunitatea noastră”, mai precizează acesta.

În prezent, în Danemarca trăiesc aproximativ 40.000 de români. Se estimează că, până în 2030, numărul acestora va atinge 100.000, comunitatea română devenind, astfel, cea mai numeroasă.

Camelia Pantel 🎙 Radio Matinal

Lasă un răspuns