├Än ultima perioad─â, calitatea aerului din Bucure╚Öti ╚Öi ├«mprejurimi este tot mai sc─âzut─â, dup─â cum precizeaz─â mai multe ONG-uri care activeaz─â ├«n acest domeniu ╚Öi care au indicat prin m─âsur─âtorile f─âcute valori de zeci de ori mai mari ale polu─ârii dec├ót maximele admise de Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii. Una dintre principalele cauze ar putea fi reprezentat─â de arderea ilegal─â de de╚Öeuri din zonele limitrofe Bucure╚Ötiului, ipotez─â respins─â ├«ns─â categoric de conducerea G─ârzii Na╚Ťionale de Mediu.

M─ârioara G─âtej, comisar general al G─ârzii Na╚Ťionale de Mediu ╚Öi membru PNL, sus╚Ťine c─â ├«n perioada recent─â nu au fost descoperite astfel de arderi, de╚Öi pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei apar aproape zilnic imagini cu arderi ilegale din aceast─â zon─â. Reprezentan╚Ťii partidului USR PLUS au adus recent l─âmuriri legat de acest subiect cu prilejul instal─ârii ├«n func╚Ťie a doamnei M─ârioara G─âtej ├«n locul lui Octavian Berceanu, membru USR PLUS: ÔÇťRezultatele ob╚Ťinute de Octavian Berceanu, ├«n cele 6 luni ca ╚Öef al G─ârzii Na╚Ťionale de Mediu, au disp─ârut ├«n fumul gros care a re├«nceput s─â intoxice pl─âm├ónii bucure╚Ötenilor.

La o lun─â de la demiterea lui Octavian Berceanu de c─âtre Florin C├«╚Ťu, arderile ilegale de de╚Öeuri de la marginea Bucure╚Ötiului au re├«nceput ├«n for╚Ť─â, iar senzorii de m─âsurare a calit─â╚Ťii aerului s-au ├«nro╚Öit din nou, ar─ât├ónd valori de peste 5 ori mai mari fa╚Ť─â de limita legal─â. Doar ├«n luna octombrie, nivelul de poluare din Bucure╚Öti a crescut cu 97% fa╚Ť─â de perioada iulie-septembrie a anului acesta. A fost cea mai de succes perioad─â a institu╚Ťiei din ultimii 20 de ani. Ca rezultat, o perioad─â am respirat aer normal. Performan╚Ťa lui Octavian Berceanu a fost, ├«ns─â, sanc╚Ťionat─â cu demiterea, iar ├«n locul lui a fost reinstalat─â Marioara G─âtej, cea care a condus institu╚Ťia ├«n 2020, c├ónd to╚Ťi indicatorii de poluare erau ro╚Öii ╚Öi c├ónd Rom├ónia a fost condamnat─â de Curtea de Justi╚Ťie pentru e╚Öecul sistematic de a reduce poluarea din Bucure╚ÖtiÔÇŁ. Octavian Berceanu aduce complet─âri acestor declara╚Ťii preciz├ónd c─â ÔÇťinterven╚Ťiile noastre se ├«nt├ómpl─â accidental ╚Öi ocazionalÔÇŁ, c─â ÔÇťlipsa datelor oficiale face ca Garda Na╚Ťional─â de Mediu s─â piard─â toate procesele ├«n instan╚Ť─âÔÇŁ, dar ╚Öi c─â ÔÇťpe harta Europei sunt 2 zone gri, f─âr─â date ÔÇô Turcia ╚Öi Rom├óniaÔÇŁ.

Subiectul polu─ârii este cu at├ót mai important cu c├ót o statistic─â oficial─â a cauzelor mortalit─â╚Ťii din cauze asociate polu─ârii la nivel na╚Ťional arat─â c─â aproape 28.000 de rom├óni mor anual din aceast─â cauz─â, rspectiv 80 rom├óni/ zi sau 3 rom├óni/ or─â.

Camelia Pantel ­čÄÖ Radio Matinal

Las─â un r─âspuns