🎙 Interviu cu Octavian Berceanu, fostul comisar șef al Gărzii Nationale de Mediu despre Poluare

Vineri, 5 noiembrie, s-a înregistrat un record în valorile negative ale indicilor de calitate a aerului din București și împrejurimi. Toți senzorii au indicat valori de zeci de ori mai mari decat maximele admise de OMS.

Aceste lucruri se intampla de zeci de ani, dar au devenit mult mai pregnante în ultimii ani.

Ultimele statistici arată ca aproape 28.000 români mor anual din cauze asociate poluării. Asta înseamnă aproximativ 80 de oameni pe zi. Adica 3 romani isi pierd viața în fiecare ora din cauza poluării. (/www.eea.europa.eu/media/newsreleases/many-europeans-still-exposed-to-air-pollution-2015/premature-deaths-attributable-to-air-pollution)

Vom discuta astăzi cu dl. Octavian Berceanu, fostul comisar sef al Gărzii Nationale de Mediu.

Avand in vedere că statisticile Eurostat spun că România a redus cu 65% emisiile în ultimii 30 de ani, iar numărul deceselor a crescut de cateva zeci sau chiar sute de ori, de unde credeți ca vine aceasta neconcordanță? Ne puteți spune care credeți ca este rotița lipsa din sistemul de masurare si raportare a datelor?

  • Ce acțiuni credeți că poate societatea civilă să inițieze, și cum ar putea sa se implice astfel incat acest fenomen sa nu continue sa ia amploare?
  • Care este programul de funcționare al GNM, și ce se intampla în afara orelor de program?
  • În calitate de fost comisar șef, ce apreciați că trebuie schimbat în legislație și în modul de lucru al instituțiilor naționale?
  • Așa suna postarea Gărzii Naționale de Mediu. Ce credeți că vor sa spuna prin ‘politica negocierii’? V-ați lovit de așa ceva în timpul mandatului? Va permite legea sa aplicati sancțiuni mai drastice decat amenda?
  1. Peste 360 de kg de cabluri care urmau să fie incinerate, la Sintești – Ilfov, au fost confiscate de comisarii GNM, în timpul descinderii din această seară (14.11.2021). Prinși în timp ce incendiau o parte din „marfă”, pe domeniul public, făptașii (persoane fizice) au primit și o amendă de 10.000 lei pentru arderea deșeurilor. Din păcate, politica de a negocia cu contravenienții nu a dat rezultate și activitățile prin care se poluează mediul au continuat și în ultimele luni…’

Cornelia German | Radio Matinal

Lasă un răspuns

Articole similare